Halfweg het wegseizoen: hoe voelen onze uithangborden zich?

De veldrit in Oostmalle ligt al bijna vier maand achter ons, het nieuwe veldritseizoen staat binnen drie maand voor de deur. Halfweg ons wegseizoen dus. Op de vooravond van het BK in Binche even aankloppen bij onze uithangborden Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Kevin Pauwels en Laura Verdonschot.

Eli: "Mezelf nog niet betrapt op iets dat is misgegaan"

Met de witte trui en de derde plaats in het eindklassement van de Boucles de la Mayenne zorgde Eli Iserbyt voor het hoogtepunt van ons wegseizoen tot dusver. "Die koers is groot in Frankrijk. Ik vond het echt heel goed om daar zo te presteren. Ik focus me vooral op de rittenkoersen, die vind ik net iets leuker. Die opeenstapeling van verschillende soorten ritten, dat ligt me wel. In de eendagswedstrijden spelen we andere renners uit. We hebben nog nooit zo in ploeg gekoerst als nu. De sfeer tussen de renners is echt goed."

De resultaten bewijzen dat het goed zit met de opbouw van onze beloftewereldkampioen. "Maar ik hecht meer waarde aan het gevoel dat ik heb in wedstrijden, en hoeveel ik me kan tonen, dan aan de resultaten. Ik heb me nog niet echt betrapt op iets dat verkeerd is gegaan. Alles verloopt goed, steeds in functie van de cross. Vorig jaar begon de tank leeg te lopen na 140, 150 km koers. Nu zit er wel nog iets op, op dat moment. Zo kon ik de ploeg dinsdag in beeld brengen in Halle - Ingooigem. Het BK? Op zich geen doel. Maar ik moet wel lang kunnen meegaan als er gecontroleerd wordt gekoerst."

Michael: "Geen last meer van de knie"

Michael Vanthourenhout moest vorig jaar forfait geven voor het BK door een knieprobleem, een blessure die hem uiteindelijk toch voor een stukje een ruime basis heeft gekost voor het veldritseizoen. "Nu voelt die veel beter. Ik heb er geen last meer van. Het prikkelt een beetje na een lange koers, dat is alles. Ik kan mijn trainingen afwerken zoals gepland." Michael kon tot dusver al tweemaal meeschuiven in een lange vlucht en werd negende in Dwars door de Vlaamse Ardennen. Maar ook de Mayenne noemt hij een hoogtepunt: "Eén van de mooiste koersen die ik al reed. Ik heb er veel op kop gereden voor Eli. Dat was mooi."

In de lange wedstrijden komt Michael duidelijk beter voor de dag. "Vorig jaar heb ik amper een koers van 200 km uitgereden. Nu kan ik zelfs nog proberen mee te koersen in de finale. De koersen die we hebben gereden, waren van een hoger niveau. Na een koers als die in de Mayenne voel je het verschil in de volgende koersen. Jammer van die lekke band in het Hageland, toen ik mee was in de kopgroep met Van der Poel. Een koers live op tv... Toen was ik serieus ambetant. Ook in het BK kan ik in de beginfase een beetje proberen mee te springen. Ik zou graag uitrijden, dat is me op een BK nog niet gelukt."

Kevin: "Misschien had ik al kunnen winnen"

Kevin Pauwels haalde al tweemaal top tien op een prof-BK. Dat hij ook dit jaar niet helemaal ambitieloos naar het kampioenschap toeleeft, blijkt uit het feit dat hij ging bijtrainen na Dwars door het Hageland en Halle - Ingooigem. "Ik heb ook al even het parcours verkend. Twee rondjes. Het is niet zo lastig. De kasseistroken zijn niet zo lang. Voor de rest is het golvend, maar nooit echt klimmen. Veel voor mij hangt af van het koersgedrag. Ik hoop dat ze lang gaan wachten om te beginnen koersen. Maar dat bijtrainen deed ik niet alleen voor het BK, maar ook voor het crossseizoen."

Ook Kevin kon zich enkele keren tonen dit wegseizoen: hij werd derde in een rit van de Triptyque Ardennais en vijfde in Dwars door de Vlaamse Ardennen. "Misschien had ik daar wel kunnen winnen. Het had dit wegseizoen qua uitslagen nog wat beter gekund, mocht ik me wat beter kunnen positioneren. In het begin van het seizoen voelde ik me nog niet zo goed, want ik heb iets langer gerust. Maar nu gaat het wel redelijk goed. Je voelt wel dat het in een koers als Halle - Ingooigem nog iets sneller gaat. Het was goed dat ik er nog bij was in de eerste groep."

Laura: "Geen pelotonvulling meer"

Laura Verdonschot zag vorig veldritseizoen voor een stuk in het water vallen door een aanhoudend darmprobleem. "Onderzoek toonde aan dat de schimmelinfectie weg is, maar de darmflora hebben een jaar nodig om volledig te herstellen. Ik neem er nog altijd medicatie voor en blijf op mijn voeding letten. Maar ik voel me weer goed. Ik herstel beter. Je bent nooit zeker tot het winter is, maar ik denk dat het in orde is."

Ook in de wegwedstrijden voelt het beter. "Vorig jaar reed ik maar wat rond om het peloton te vullen. Nu kan ik meer meekoersen. Afgelopen weekend zat ik in de goede vlucht in Prosperpolder. Tot ik viel. Gelukkig liep ik enkel schaafwonden op. Ik kon ook de twee wedstrijden met de nationale selectie uitrijden. In Dwars door de Westhoek was ik vorig jaar na 20 km gelost. Nu reed ik uit in de tweede groep." Voor het BK heeft Laura geen specifieke ambities: "Mijn zus Melissa trouwt zaterdag. De hele winter draait rond mij in het gezin, dus ben ik er graag ook eens voor haar. Het wordt dus afwachten hoe ik me zondag voel in koers. Maar dat BK was sowieso niet mijn grootste doel."

Volg onze renners op de voet! Schrijf u in op onze nieuwsbrief:

Email: