Klaas Vantornout keert terug in Ronde van Luik

Terwijl het Tourpeloton doorheen alle regio's van Frankrijk trekt, is de provincie Luik komende week het decor van de Tour de Liège. Daarin starten we met onze sterkst mogelijke formatie, met Klaas Vantornout als één van de blikvangers. Na problemen met de schildklier en een aanrijding wil Klaas in Luik de nodige stappen zetten naar het veldritseizoen.

Kevin Pauwels, Michael en Dieter Vanthourenhout, Eli Iserbyt, aangevuld met belofte Yorben Van Tichelt. Een sterk vijftal dat in de vijf ritten van de Ronde van Luik (die morgen maandag start) er zeker van mag dromen om mee te doen voor enkele dikke prijzen. Voor onze zesde vertegenwoordiger Klaas Vantornout is het koffiedik kijken wat het wordt. Klaas was vorig jaar nog één van de blikvangers in verschillende etappes in Luik. Maar nu, twee maand na zijn laatste wedstrijd in de Ardense Triptiek, moet de komende week vooral zijn opstapje worden richting het veldritseizoen.

Toen Klaas in die Ardense Triptiek uit de koers verdween, was dat een teken aan de wand dat zijn schildklier net als in enkele van de voorbije wegseizoenen opnieuw wat aan het opspelen was. "Ik wist meteen hoe laat het was toen ik in de eerste rit moest lossen. Ik moest zelfs nog mijn bloed laten controleren, maar wist zo al dat mijn schildklier weer opspeelde en dat het dus een zware zomer zou worden. Eén waar ik opnieuw veel zou moeten trainen in plaats van te koersen. Al heb ik daar op zich geen problemen mee. Want het is niet omdat je niet aan het koersen bent, dat je niet hard kan werken op training", houdt Klaas zich sterk.

Want laat dat duidelijk zijn: Klaas speldde de voorbije weken dan wel geen rugnummers op, maar hij zat absoluut niet stil. "Je hoeft op dit moment van het jaar niet in topvorm te zijn, maar je moet wel altijd goed bezig zijn. Je krijgt niets voor niets als veldrijder. Het is niet zomaar dat ik een paar keer de openingscross in Erpe-Mere won zonder veel te koersen in de zomer. Ik heb veel en hard getraind, vaak op mijn eentje. Als ik thuis was gebeurde dat in het West-Vlaamse Heuvelland, anders op stage in Calpe. Ik heb veel aan mijn souplesse gewerkt, die werd een stuk beter, en ik schaafde mijn explosiviteit bij. Ik denk dat dit voor mij zelfs een betere voorbereiding op het veldritseizoen was dan veel te koersen."

Zijn schildklierproblemen en een aanrijding door een onvoorzichtige autochauffeur begin juli (die hem omwille van een lichte hersenschudding en kneuzingen ook enkele trainingsdagen kostte), zouden dus geen invloed mogen hebben op het veldritseizoen van Klaas, zo denkt hij: "Vorig jaar ging het heel goed in deze periode. Ik had zelfs de Ronde van Luik kunnen winnen. Het was de beste zomer uit mijn carrière, maar die werd wel gevolgd door mijn slechtste winter ooit. Twee jaar terug zag ik vaak af in Luik, maar toen volgde wél een goed crossseizoen. Ik lig dus niet wakker van mijn prestaties de komende week, ik pin me daar niet te hard op vast, maar ik wil wel graag uitrijden. Ik heb het nog eens nodig om goed af te zien."

Na Luik wordt de laatste rechte lijn naar de veldritwinter al ingezet. "Ik heb nog twee trainingskampen op mijn programma staan. Eerst één in Calpe, dan de ploegstage in de Ardennen. Als ik de Ronde van Luik kan uitrijden, en ik kan nadien de stages afwerken zoals het hoort, dan zie ik geen problemen voor de winter. Dan ben ik helemaal vertrokken. Het was opnieuw een harde zomer, maar ik red me wel."

Foto met dank aan Marc Van Est. Meer info over de Ronde van Luik (18-22/6) vindt u hier.

Volg onze renners op de voet! Schrijf u in op onze nieuwsbrief:

Email: