Stage in Calpe stoomt ons klaar voor opgewaardeerde zomer

De crossers nog in rust, denkt u? Allesbehalve. Het mag dan nog meer dan vier maand zijn tot de start van het volgende veldritseizoen, maar we zijn al wekenlang in de voorbereiding op de start van onze zomer op de weg. In het Spaanse Calpe leggen we daar de laatste hand aan.

“Zo, net de GPX-tracks met het parcours voor de volgende drie trainingen doorgestuurd naar onze renners.” Terwijl de renners na een eerste blok van drie trainingsdagen vrijdag een rustdag konden inlassen, werkte ploegleider Gianni Meersman op zijn laptop de administratie en de planning voor de komende dagen bij: “Morgen 153 kilometer. En tussen km 92 en 102 gaan we even ronddraaien met de hele ploeg. Op een speelse manier melkzuur doen ontstaan in de benen van de jongens.”

Hoe het tot dusver ging in Calpe? “Super. Iedereen is op een goed niveau naar de stage gekomen. De jongeren houden goed stand. De sfeer is heel goed: zolang er gelachen en gezeverd wordt aan de tafel, zit het goed. Het weer is ondanks de mindere voorspellingen goed. En het parcours, dat is niet te vergelijken met dat in Mallorca: het gaat de hele tijd omhoog of omlaag. De komende dagen wordt het parcours van onze ritten dag per dag lastiger”, vertelt Gianni.

Tijdens het vorige veldritseizoen bokste Gianni het wegprogramma voor 2018 in elkaar. Dat start op 9 mei, vijf dagen na onze terugkeer uit Calpe. Starten doen we op de weg meteen met drie rittenkoersen: de Flèche du Sud in Luxemburg, de Triptyque Ardennais op de grens van België en Duitsland, en de Franse Boucles de la Mayenne. Die 3 rittenkoersen worden gevolgd door een resem eendagskoersen op profniveau, nadien volgen nog eens twee meerdaagses en enkele eendagswedstrijden in de laatste aanloop richting het volgende veldritseizoen.

Ons wegprogramma onderging een stevige upgrade in vergelijking met de vorige jaren. “Wie geen goeie basis legt in de zomer, kan in de winter geen vijf maand op hoog niveau blijven presteren. Het wegprogramma van dit jaar valt niet te vergelijken met het vorige. We wisselen koersen tussen de profs af met wedstrijden bij de beloften en eliterenners zonder contract. Bij die laatste kunnen we ons tonen en meedoen voor de prijzen, bij de profs kunnen de voetjes weer op de grond worden gezet, zodat de renners zien dat ze hard moeten blijven werken.”

Kermiskoersen worden dit seizoen zo goed als volledig geschrapt. “De renners kijken meer uit naar een rittenkoers dan naar een kermiskoers. En ze halen er achteraf meer voldoening uit.” En veel van de eendagskoersen gaan we vooraf verkennen. “Zodat de renners weten wanneer ze aan een kasseistrook of een helling gaan beginnen.” Er zijn dit jaar trouwens ook twee koersen met onverharde stroken opgenomen in het programma: Dwars door het Hageland en de Schaal Sels moeten onze crossers zeker liggen.

Het volledige wegprogramma voor onze mannen vindt u in de kalender op deze website. Laura Verdonschot en Alicia Franck zijn er niet bij in Calpe: zij vertrekken eerstdaags op stage naar Mallorca en zullen zich met een eigen wegprogramma klaarstomen voor de winter.

Volg onze renners op de voet! Schrijf u in op onze nieuwsbrief:

Email: