Gianni Meersman start vandaag als onze nieuwe ploegleider

Gianni Meersman is per direct de nieuwe ploegleider van Marlux - Napoleon Games. De voormalige wegrenner krijgt de eerstkomende maanden Mario De Clercq naast zich om hem de kneepjes van het veldritvak verder bij te brengen. “Gianni beschikt helemaal over het profiel dat we zochten”, vertelt manager Jurgen Mettepenningen over zijn aanwinst.
 
Een jonge ploegleider met een moderne visie en veel gedrevenheid: daar wilde manager Jurgen Mettepenningen met Marlux - Napoleon Games naartoe na de beëindiging van de samenwerking met Danny De Bie. De geknipte persoon heeft hij intussen gevonden: Gianni Meersman. De voormalige winnaar van ritten in onder meer de Vuelta en Parijs-Nice is 31 en moest een jaar terug zijn fiets aan de haak hangen door hartproblemen. Sindsdien behaalde hij zijn vergunning als ploegleider. De West-Vlaming krijgt bij ons de kans om in die nieuwe rol te debuteren.
 
Meersman heeft woensdag zijn eerste werkdag in onze dienst: woensdagmorgen werd hij reeds aan renners en pers voorgesteld, nadien woont hij een ploegtraining bij in het Nederlandse Huijbergen. Daar wordt hij bijgestaan door sportief coördinator Mario De Clercq. De drievoudige wereldkampioen zal voorlopig onze nieuwe ploegleider bijstaan om hem de kneepjes van het veldritvak verder bij brengen. Al zijn die onze nieuwe ploegleider niet vreemd: Gianni heeft steeds het veldrijden gevolgd.
 
Jurgen Mettepenningen: “Het profiel van Gianni klopt helemaal met wat we zochten: jong, ambitieus, leergierig, gedreven. Echt het type ploegleider dat ik zocht. Bovendien vind ik zijn ervaring uit het wegwielrennen een toegevoegde waarde. Met de aanwezigheid van Mario De Clercq hebben we al heel veel crosskennis in huis, en daarom viel de keuze uiteindelijk op iemand van buiten het veldrijden. Want een andere koersvisie van buiten de cyclocross, die kan interessante resultaten opleveren. Bovendien is Gianni West-Vlaming, net als onze toekomstige kopmannen Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt: ook dat heeft een rol gespeeld in de keuze.”
 
“Ik zou graag de rest van deze winter in de ploeg dezelfde gedrevenheid zien van afgelopen weekend. Dat doorgeven aan de renners, dat is de taak van de ploegleider. Op korte termijn wil ik met Gianni ook ons wegprogramma de hoogte in tillen. Het niveau van onze zomer moet omhoog. We willen iets grotere wedstrijden gaan rijden. De knowhow en het palmares van Gianni kunnen daarin nieuwe deuren doen opengaan. In het veldrijden mist Gianni nog ervaring. Maar als hij een goede ploegleider is, leert hij ook snel. En ik ben overtuigd dat Gianni dat is.”
 
Gianni Meersman: “Ik ben Jurgen heel erg dankbaar voor deze kans. Het was schrikken, toen hij me vorige week opbelde. Het wordt interessant om met mijn jonge visie en mijn andere achtergrond nu een ploeg te vormen met Mario De Clercq. Dat kan nieuwe ideeën opleveren. Ik had al een goed gesprek met Mario. Het kan heel goed klikken, want hij is in het veld even slim als ik als renner was op de weg, denk ik. Het is ook noodzakelijk voor mij dat hij de komende weken naast mij staat. Ik kijk echt uit naar deze samenwerking. Al volg ik de cross ook al wel geruime tijd.”
 
“Wat me aanspreekt in deze job, is het intensieve contact met de renners. Een wegploeg heeft dertig renners die een ploegleider soms lange periodes niet ziet. Deze winter zal ik veel van de renners drie keer zien: op woensdag voor de training, en in het weekend tweemaal op de cross. Zo kan je als ploegleider dicht bij je renners staan. Ik weet namelijk hoeveel een ploegleider ook mentaal kan betekenen. Ik heb niet alleen glorie meegemaakt als renner, maar ook miserie. Ik weet dus dat het in zo’n geval belangrijk is dat er ook dan iemand klaar staat.”
 
“Ik vind niet dat we ons op voorhand gewonnen moeten geven voor een cross. Niemand is onklopbaar. Denk je anders, dan ben je voor de start al verloren. Lars van der Haar heeft zondag het beste voorbeeld gegeven. Wachten in de cross, dat moet je niet doen. Want je gaat beter met voorsprong op Van Aert en Van der Poel de finale in. Liever strijdend ten onder gaan, dan passief mee te koersen.”

Mario De Clercq: “Ik zal Gianni een maand of drie verder opleiden, tot hij de knepen van het vak helemaal onder de knie heeft. Maar ik twijfel er niet aan dat dat snel zal gebeuren. Ik ken Gianni als een slimme renner die dankzij zijn inzicht veel wedstrijden heeft gewonnen. Zo iemand leert snel. Plaats mij morgen naast Kenny De Ketele in een pisteploeg, en ik zal ook snel de knepen van het vak kennen. Mensen als Christoph Roodhooft, Marc Herremans en Paul Van Den Bosch hebben al bewezen dat het kan, zonder veel geschiedenis in de cross toch goeie resultaten boeken.”

Met de komst van Meersman zit de interimopdracht van Angelo De Clercq er weer op. Hij zal zich vanaf nu weer op zijn taken bij onze opleidingsclub Lares - Doltcini kunnen focussen, al blijft Angelo ook actief betrokken bij de wekelijkse crosstrainingen van Marlux - Napoleon Games.

Volg onze renners op de voet! Schrijf u in op onze nieuwsbrief:

Email: