Daar is nr. 10! Denise veegt NK-offday weg in Otegem

Hoe kan je beter een offday achter je laten dan Denise Betsema deed in Otegem? Daags na haar NK-teleurstelling klopte ze een topdeelnemersveld en boekte ze zo haar tiende seizoenszege. Dieter Vanthourenhout werd vijfde, Eli Iserbyt verdween uit de wedstrijd met een blessure.

De Denise Betsema in Otegem was de Denise zoals we ze de voorbije maanden al geregeld hebben gezien: agressief koersend van start tot finish. In de openingsronde sloeg ze al een klein kloofje, nadien kreeg ze wel nog gezelschap van Ceylin Alvarado, Katie Compton en Loes Sels, maar in de tweede wedstrijdhelft gooide ze die drie opnieuw af om met de grote glimlach overwinning tien te vieren.

Mooi uiteraard, maar ook niet van die aard om de ontgoocheling helemaal uit te wissen die de offday en vierde plek haar gisteren op het Nederlands kampioenschap in Huijbergen hadden bezorgd. “Dit is wel een beetje revanche, maar het is wel een dag te laat, hé. Toch is het superfijn om hier te winnen en maakt dat een hele hoop goed. Ik had een beter gevoel dan gisteren, en dat is fijn. Mijn start was goed, en ik voelde meteen dat de benen beter waren dan gisteren, ook al maakte de modder en het lange asfalt vals plat bergop het erg zwaar om alleen te rijden.”

Bij de mannen-elite deden onze drie vertegenwoordigers Eli Iserbyt, Kevin Pauwels en Dieter Vanthourenhout uitstekend mee in een ruime achtervolgende groep achter Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Een hele sterke Eli zat vol in de strijd voor plek drie met Belgisch kampioen Toon Aerts, maar verdween uit de koers door een pijnlijke blessure ter hoogte van de achillespees. Dieter eigende zich een fraaie vijfde plek toe na een uitstekende finale, Kevin finishte uiteindelijk als negende.

De opgave van Eli was een domper op de feestvreugde, al vermoedt hij zelf dat de schade mee zal vallen: “Die plek voelde deze morgen al redelijk belast aan, en deed meer pijn na een fout manoeuvre in de cross, en dus nam ik het zekere voor het onzekere door af te stappen. Maar het is niet zo heel erg, denk ik. Ik ga vanavond nog langs bij de dokter, maar naar mijn gevoel is dit een gelijkaardig achillespeesprobleem als twee jaar terug na Middelkerke. Met de stretchoefeningen van toen en door zo weinig mogelijk te lopen, denk ik dat de impact op mijn stage (Eli vertrekt dinsdag naar Spanje, red.) en de wedstrijden nadien erg klein zal zijn.”