Denise trekt podiumplek uit modder van Hoogstraten

Wie dacht het einde van het veldritseizoen te halen met enkel nog wat lichtlopende crossjes, kwam in Hoogstraten lelijk bedrogen uit. In een zware blubbercross werd Denise derde en pakte Eli net naast profpodium.

In afstand liggen de veldritten van Lille en Hoogstraten behoorlijk dicht bij elkaar, qua type ondergrond mijlenver: het zand van zaterdag maakte op zondag plaats voor blubber aan de fruitveiling van Hoogstraten. Denise Betsema deed in de voorlaatste manche van de Superprestige een uitstekende zaak: een eindje na de wereld- en Europese kampioenen Sanne Cant en Annemarie Worst verzekerde ze zich voor de tweede dag op rij van het podium. Laura Verdonschot eindigde na een oponthoud in de start net buiten de top tien: elfde.

Dat Denise zondagavond in Texel snel de slaap zal vinden, daar twijfelen we niet aan: "Er was best wel veel wind vandaag, dat maakte het zwaar om alleen te rijden. En sowieso waren ook de modderstroken ontzettend zwaar. En ik voelde de wedstrijd van gisteren echt wel in de benen. Ik ben heel blij om nog als derde te kunnen finishen, want achter mij werd ook nog flink doorgereden." In de stand is Denise met nog een manche te gaan nu amper één puntje verwijderd van eindpodium: "Ik hoop nog te kunnen afsluiten met die derde plek in het klassement. En dan heb ik Boom nog gemist."

De wedstrijd bij de eliterenners stond bol van de incidenten, en die spaarden ook onze renners niet: Dieter Vanthourenhout (aan het eind 18e) verloor enkele tientallen meters na de start al zijn kansen op een goeie uitslag nadat hij vast kwam te zitten achter een valpartij, Michael Vanthourenhout (12e) geraakte uit zijn evenwicht bij een weinig sportief manoeuvre van een concurrent en verloor als linkshandige ook bij de andere passages op de schuine kant veel terrein, Kevin Pauwels (17e) beschikte niet over al z'n krachten door een pijnlijke rug en Ryan Kamp (opgave) had materiaalpech nadat hij tegen een paal aan kwakte.

En zo was onze belofte Eli Iserbyt uiteindelijk met voorsprong onze beste renner tussen de elite: hij streed tot de laatste halve ronde vol mee voor top drie, maar pakte daar met een vierde plek net naast. Eli mocht uiteindelijk toch nog het podium op als beste renner onder de 23, én hij blikte nadien ook tevreden terug op zijn negende topvijfplek bij de elite van dit seizoen: "Op een paar foutjes na rijd ik een hele goeie wedstrijd. Het was zwaar, maar ik weet dat ik zoiets aan kan als ik me goed voel. Jammer dat ik net iets te ver zat in de start, en zo meteen een seconde of 20 verloor. Heel goed dat ik toch nog terug kon aansluiten vooraan. Maar op het einde was het redelijk op."