Derde en vijfde in verhit openingsweekend

Het veldritseizoen is dan wel begonnen, de winter bijlange nog niet. Onze belangrijkste wapenfeiten in een erg warm openingsweekend? Een snelle start en een vijfde plaats in Geraardsbergen, plus een derde plek in het Zwitserse Baden.

De Muur van Geraardsbergen: een iconisch, maar vooral ook loodzwaar decor voor de start van een veldritseizoen. Michael Vanthourenhout had er duidelijk geen schrik van: hij begon met een razende vaart aan de opener van de Brico Cross, maar zakte nadien weg naar de staart van een ruime groep, niet de meest comfortabele positie. Hij moest na een mindere dag zo naar huis met een twaalfde plaats. Kevin Pauwels maakte tijdens zijn wedstrijd de omgekeerde beweging: vijfde, na een voorzichtig begin en een sterke slotfase. Eli Iserbyt betaalde een dure rekening voor wat rugklachten en een mindere start die hij te snel wou rechtzetten: achttiende.

Het zweet gutste er na de streep bij stromen af over een gezicht vol stof, maar Kevin kon zich wel optrekken aan zijn resultaat: "Uit deze uitslag kan ik moed putten. Om gestart te zijn op de tweede startrij, was ik toch nog goed weg. Op drie ronden van de finish zette ik me op kop van het achtervolgende groepje en kon ik wegrijden. Het was afzien. De hele wedstrijd moest ik redelijk diep gaan. Het was mijn parcours, maar niet mijn weer. Maar ja, hier haal ik wel motivatie uit voor de Amerikaanse wedstrijden."

Laura Verdonschot ging niet ontevreden naar huis na de zware opdracht: zij werd zevende. Alicia Franck beet letterlijk in het stof en eindigde uiteindelijk als zestiende. Beloften Arno Debeir en Tijl Pauwels werden respectievelijk elfde en negentiende.

Het beste resultaat, dat kwam er op Zwitserse bodem, in Baden. Tegen een peloton met de betere buitenlanders én mountainbikers die nog teren op hun WK-vorm, reed Dieter Vanthourenhout naar een fraaie derde plek. En dat op een zwaar klimparcours dat het zijne niet was. "Nooit deed ik hier beter. En misschien was ik wel de beste in koers: na een foutje van Simon Zahner reed ik enkele ronden alleen op kop. Daar heb ik enkele cartouchen verschoten. In de laatste ronde kwam ik net tekort tegen David van der Poel en een Zwitser", aldus Dieter. Thomas Joseph werd dertiende in Baden.

Foto's Geraardsbergen: Photopress.be
Foto's Baden: EKZ Cross Tour