Eli (4e) kampt met wereldtoppers in Meulebeke

Op zijn 20ste ging Eli Iserbyt zaterdag volop de strijd aan met toppers Mathieu van der Poel en Wout Van Aert in de Brico Cross in Meulebeke. Na een val in de slotfase eindigde hij als vierde.

Eli doet zelf het relaas van zijn wedstrijd: "Ik wilde op dit parcours zo snel mogelijk voorin zitten. Michael heeft daarbij goed afgestopt. Ik reed in de perfecte positie. Voorin rijden met Wout en Mathieu, dat was toch even kicken. Dat kon ik vorig jaar nog niet. Toen ik in de finale loste, kwam dat door een val. Quinten Hermans schoof weg op een schuin kantje, ik moest vooraan remmen en viel. Het gaatje dat viel was net te groot. Maar eerlijk, ik voelde me op dat moment ook al minder worden."

Morgen in Ronse kiest Eli er opnieuw voor om tegen de elite te crossen, ook al is er dan een afzonderlijke beloftewedstrijd. "Ik rijd liever eens tegen de muur. Ik probeer iets terug te doen voor Michael." Die Michael Vanthourenhout drong in de finale van Meulebeke niet meer aan en finishte in het spoor van broer Dieter Vanthourenhout als vijftiende. Belofte Tijl Pauwels werd tussen de eliterenners 23ste.

Bij de vrouwen fietste Laura Verdonschot een hele wedstrijd in de kopgroep van vijf, en werd uiteindelijk... vijfde. "In de voorlaatste ronde ging ik nog op kop rijden. Dat had ik misschien beter niet gedaan. Al had het niet veel uitgemaakt, want ik denk toch niet dat ik er meer had uitgehaald: in het laatste stuk ging het echt op de power. Ik denk dat ik tevreden mag zijn. Ik zat er weer voorin tussen." Laura gaat zoals gepland zondag niet van start in Ronse.

Kevin Pauwels en Alicia Franck moesten door ziekte forfait geven voor Meulebeke. Na een geslaagde testtraining op zaterdag besliste Kevin wel om zondag te starten in Ronse. Slecht nieuws ook voor de fans van Thomas Joseph: hij kwam vrijdag ten val bij de verkenning van een Franse wedstrijd, kreeg hechtingen in de elleboog en reed daarmee zaterdag nog naar de 19de plaats, maar hij besliste niet te starten in de geplande Zwitserse wedstrijd van zondag.