Eli Iserbyt (5e) kleurt profcross van Overijse

Pas in laatste instantie werd beslist dat hij niet bij de beloften maar bij de eliterenners zou starten, maar toch werd Eli Iserbyt (vijfde) uiteindelijk onze beste pion in de Druivencross in Overijse.

Dat er weinig aan te vangen zou zijn tegen Mathieu van der Poel, dat was voor de start van de Druivencross al duidelijk. In de strijd voor de tweede plek deden we wel prominent mee in - aanvankelijk - een ruime groep, die beetje bij beetje uitdunde. In dat pakket hadden we drie renners: Kevin Pauwels, Klaas Vantornout en Eli Iserbyt. Kevin klaagde niet over de rugpijn die hij gisteren in Essen wél had, maar hij viel weg door een foutje. Daarna kon hij nog even aansluiten in de finale, maar toen zat hij door zijn beste krachten heen. Klaas leek lange tijd één van de betere renners in cross, maar kreeg een tik van de hamer in de finale en moest eveneens afhaken.

En zo was Eli onze beste renner. Alsof hij al jaren bij de profrenners crost, zo durfde onze 20-jarige tot diep in de finale de koers voor de tweede plek in eigen handen te nemen. Maar uiteindelijk moest hij met plek vijf naar huis. Het leverde hem na zijn wedstrijd een stevige schouderklop van ploegleider Gianni Meersman op: "Wie vooraf gezegd had dat Eli dit zou doen, die zou ons verbaasd hebben. Het is knap dat hij geen moment afwachtend heeft gekoerst, dat hij als belofte tussen de profs zijn limieten heeft opgezocht. Het kan hem alleen maar sterker maken. Dat de laatste vijf, zes minuten er te veel aan waren, dat is logisch voor iemand die vooral beloftecrossen van 50 minuten rijdt."

Kevin werd nog zesde, Klaas achtste, en Dieter Vanthourenhout veertiende. Zijn broer Michael gaf forfait door een stevige verkoudheid. "Michael voelde zich in Essen al niet honderd procent. Hij reed er wel enkele goeie ronden, maar had ook een dipje. Vandaag crossen in deze weersomstandigheden, dat was niet zo slim geweest", vertelt Gianni over het forfait. In de beloftewedstrijd van Overijse streed Thomas Joseph goed mee voor podium, maar na een dubbele slipper werd het een zevende plek. Gianni Siebens was elfde.