Eli Iserbyt blinkt uit in zijn achtertuin

Hij is amper achttien, maar reed in zijn achtertuin in Meulebeke tussen de profs rond met de grinta alsof hij al járen een gevestigde waarde is. Met open vizier knokte Eli Iserbyt zich naar een derde plek, en daarmee bewees hij het goede dat Jurgen Mettepenningen in hem ziet.

In een poederdroog en dus razendsnel Meulebeke was de start van levensbelang. Die start draaide in de soep voor Klaas Vantornout (uiteindelijk 14de), Dieter Vanthourenhout (13de) en Michael Vanthourenhout, maar die laatste kon met enkele razendsnelle ronden toch aansluiting vinden bij een ruime kopgroep met ook Eli Iserbyt en Kevin Pauwels. Kevin (twaalfde aan de eindstreep) moest passen toen Mathieu van der Poel zijn duivels ontbond, Eli en Michael haakten net als Wietse Bosmans wel hun karretje aan. Een incident met Bosmans sloeg Michael rond halfweg koers echter ver terug en zette ook Eli op een gaatje.

Van der Poel en Bosmans waren gaan vliegen, en zo werd de strijd voor de zege in de Brico Cross uiteindelijk een strijd voor plek drie. En daarin toonde Eli zich duidelijk de beste. Op zijn achttiende hield onze beloftewereldkampioen verschillende gevestigde namen achter zich (zo goed als alle Belgische toppers stonden in Meulebeke aan de start), goed voor zijn eerste podiumplek in een tv-cross bij de profs. "Ik wilde dit seizoen de kloof met de profs nog wat kleiner maken, en dat is gelukt, denk ik", lachte Eli de tanden bloot voor de VTM-camera. "Het gaat bij de profs zelfs nog iets beter dan gedacht."

"Het ging heel goed vandaag, van in het begin", blikte onze Harelbekenaar terug naar zijn cross. "Dit parcours lag me heel goed. Ik heb niet veel tijd nodig om te recupereren, en dus kwamen de vele bochten me vandaag goed uit. Ik woon twaalf, dertien kilometer van Meulebeke en kwam met een plannetje in mijn hoofd naar hier. Een goede start maken, en dat is me gelukt. Dat kwam me hier goed uit. Morgen cross ik in Ronse weer bij de beloften (Eli rijdt dit seizoen alle klassementen bij de beloften, red.), dat wordt een hele zware klus."

Een knarsetandende Michael verdween uit de wedstrijd, hij kan met zijn stel goeie benen morgen op zoek naar eerherstel in de Grote Prijs van onze sportief coördinator Mario De Clercq in Ronse.

(Foto's Photopress.be)

Volg onze renners op de voet! Schrijf u in op onze nieuwsbrief:

Email: