Eli viert, Michael baalt in Zolder

We keerden met één scalp extra aan de riem terug van de wereldbekermanche in Zolder: Eli schreef er met overmacht de beloftewedstrijd op zijn naam. Bij de elite hadden we door omstandigheden weinig reden tot lachen.

Het belangrijkste nieuws gebeurde voor ons dus al in de voormiddag, toen de ondergrond rond het befaamde autocircuit van Heusden-Zolder er door de kerstvorst nog iets witter bij lag: Eli Iserbyt reed - ondanks een lekke tube - van start tot aankomst aan de leiding in de wedstrijd voor renners onder de 23 jaar. Toegegeven: door het forfait van Tom Pidcock stond de belangrijkste concurrent van onze wereldkampioen niet aan de start. Onze tweede starter, Arno Debeir, werd 24ste.

Eli trok zich na afloop vooral op aan het goede gevoel dat hij had, net als in Namen. "Ik voelde dat er veel kracht op zat. Ik kon goed optrekken na de bochten, mooi tempo houden op de snelle stukken en het verschil maken op de technische stroken aan het eind. Het was natuurlijk mooier als Tom erbij was geweest, maar toch ben ik blij dat ik winst kan nemen, en vooral dat ik rond kan rijden met een sterk gevoel. Net als in Namen had ik ook het gevoel dat ik nog 2, 3 ronden verder kon. Ik heb zin in de profcrossen die komen."

Na de middag ontbrak het ons aan geluk en/of punch in de benen. Michael Vanthourenhout was duidelijk wel helemaal op dreef, maar materiaalpech sloeg hem halverwege de wedstrijd ver terug toen hij in tweede positie reed. Michael streed nadien toch nog voor wat hij waard was om zoveel mogelijk renners terug te nemen, en finishte uiteindelijk ontgoocheld als dertiende. Kevin Pauwels was 15de, Dieter Vanthourenhout verdween door een val uit de cross.

Bij de vrouwen ging het door enkele incidentjes kort na de start al meteen mis voor Denise Betsema en Laura Verdonschot. Dodelijk op een snelle omloop als Zolder, en bovendien beschikten ze naar eigen zeggen niet over hun beste benen van het seizoen om die mindere positie recht te zetten. Denise en Laura werden respectievelijk als twaalfde en negentiende geklasseerd.