Geslaagd rapport in Brussel: tweemaal derde

Een vijfde podiumplek in een tv-cross voor Laura Verdonschot, en de achtste al voor Michael Vanthourenhout: de gloednieuwe Brussels Universities Cyclocross dikte het palmares van onze ploeg weer wat verder aan met twee derde plaatsen.

Voor de tweede dag op rij mocht het veldritpeloton in een gloednieuwe cross aan de bak. Op het domein van de vrije Brusselse universiteiten bleek technisch vermogen één van de doorslaggevende factoren, en dat kwam Laura Verdonschot uiteraard prima uit: onze Limburgse slaagde erin na een sterke wedstrijd Katie Compton af te houden en zo de derde positie te bezetten waarop ze lange tijd solo had gereden.

Een geslaagd rapport met onderscheiding dus voor Laura, die met haar 22 jaar jonger is dan veel van de studenten van de Brusselse universiteit. “Soms onderschatten de mensen dat nog, hoe jong ik ben. Vijf tv-podiums op mijn 22ste: ik denk dat dat goed is. Mijn knieblessure bezorgt me in de wedstrijden gelukkig geen hinder. Enkel tijdens de langere trainingen, maar die moet ik nu toch minder doen. De conditie is in stijgende lijn, en dit podium nemen ze me niet meer af. Ik staar me niet blind op het BK, al kan het spannender worden dan de voorbije jaren.”

Bij de mannen maakten Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt een uitstekende start. Mathieu van der Poel volgen bleek opnieuw te hoog gegrepen, en Toon Aerts reed weg toen Michael een foutje maakte, maar in de strijd voor plek drie kon Michael wel het duel winnen van Lars van der Haar. Mede dankzij de hulp van Eli, die zelf ondanks een minder gevoel nog met de vijfde plaats naar huis mocht. Kevin Pauwels was elfde, Dieter Vanthourenhout in zijn negende eindejaarscross zestiende.

Ook Michael maakte na zijn achtste tv-podiumplaats van het seizoen uiteraard een positieve analyse: “Al voelde ik me vandaag niet echt fris. Ik voelde dat het een drukke kerstperiode is geweest en dat ik de voorbije week nog redelijk wat heb getraind. Bovendien moest ik twee ronden op adem komen nadat ik Mathieu had proberen te volgen. Dat bekoop je misschien op het eind, maar gelukkig vond ik dan een goed spoor op de schuine kant en kon ik zo podium veilig stellen. Nu is het zaak om wat meer rust in te bouwen en frisheid te vinden. Dan zie ik het zitten voor volgende week.”

Arno Debeir werd in Brussel negende bij de beloften.