Goeie vorm wordt doorgetrokken in 4 eendagskoersen op rij

De weg naar het Belgisch kampioenschap in Binche van komende zondag liep voor onze ploeg via vier eendagskoersen, verspreid over 11 dagen. En in 3 daarvan konden we ons opnieuw laten zien.

U kon het al zien op onze officiële kanalen op FacebookTwitter en Instagram: onze prestaties in Dwars door de Vlaamse Ardennen, de Elfstedenronde in Brugge en Halle - Ingooigem gingen verder op de positieve lijn die werd ingezet in de drie rittenkoersen die ons wegseizoen openden. Enkel Dwars door het Hageland viel door materiaalpech uit de toon.

In Dwars door de Vlaamse Ardennen, met zijn 1.2-niveau één trapje lager dan de drie andere eendagskoersen die volgden, plaatsten we twee renners in de top tien: Kevin Pauwels (vijfde) en Michael Vanthourenhout (negende), die ook al deel had uitgemaakt van de vroege vlucht. "Jammer dat Kevin in de laatste kilometer er niet in slaagde het wiel te houden van Michael. Anders denk ik niet dat iemand daar Kevin had kunnen kloppen. Hij had zeker kunnen meedoen voor de zege", vertelt ploegleider Gianni Meersman.

In Dwars door het Hageland haalde vrijdag helaas niemand van onze renners de finish. Op de vele onverharde stroken zat het geluk ons niet mee: zowel Michael (die toen deel uitmaakte van het eerste pelotonnetje), Kevin, Eli Iserbyt als Thomas Joseph reden er lek op een slecht moment en geraakten nooit meer voorin de koers. "Dan is het game over. Maar ik wist van de voorgaande koersen dat iedereen goed bezig was. Pech hoort er nu eenmaal bij, dat is koers", aldus Gianni.

In de Elfstedenronde in Brugge van zondag overleefde streekrenner Michael de waaierslag in de eerste groep. Nadien kwamen nog twee groepen aansluiten, waardoor het toch nog sprinten werd met een peloton, met daarin het gros van onze jongens. Belofte Thomas (15de) plaatste zich daarin als onze beste renner. "Dat pech wel degelijk de oorzaak was van de mindere koers in het Hageland, hebben de renners mooi getoond in Brugge", zag Gianni.

In Halle - Ingooigem, de laatste koers voor het BK, lieten we ons van onze beste kant zien: in een groep van 32 die wegsnelde in de finale van een profkoers van bijna 200 kilometer, waren onze veldrijders met drie present: Kevin (13e), Thomas (14e) en Eli (28e), die in de slotkilometers zelfs nog ging aanvallen. "Drie man in de kopgroep, en positieve commentaren op tv: dat is het schoonste wat je als crossploeg kan hebben in een koers als deze", glundert Gianni. Conclusie? "De nieuwe visie, met drie rondjes als start van het wegseizoen, heeft gewerkt. We zijn er beter uit gekomen."

Tot slot een pluim van de ploegleiding voor onze jonge beloften: tweedejaars Tijl Pauwels slaagde erin de Elfstedenronde uit te rijden in het eerste peloton, terwijl eerstejaars Arno Debeir erg lang bij het peloton kon aanpikken in 2 van de profkoersen. Dieter Vanthourenhout moest tijdens de 11-daagse periode ziekte overwinnen. Na enkele opgaves en een niet-start kon hij in Halle - Ingooigem terug zijn wedstrijd succesvol afwerken.

Ook onze vrouwen zitten in volle voorbereiding op hun BK in Binche: Laura Verdonschot haalde in de kleuren van een Belgische selectie de finish in de UCI-koers Dwars door de Westhoek. Een week later kreeg ze het gezelschap van de debuterende Alicia Franck in Erembodegem en Prosperpolder. In die eerste wedstrijd finishte Alicia als 14de en Laura als 22ste. In Prosperpolder verdwenen ze beiden door pech uit de koers.

Uitslagen:

Dwars door de Vlaamse Ardennen (UCI 1.2): 5. Kevin Pauwels; 9. Michael Vanthourenhout; 31. Eli Iserbyt. Opgave: Dieter Vanthourenhout, Thomas Joseph, Angelo De Clercq
Dwars door het Hageland (UCI 1.1): opgave Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt, Kevin Pauwels, Thomas Joseph, Angelo De Clercq, Tijl Pauwels
Elfstedenronde Brugge (UCI 1.1):
15. Thomas Joseph; 35. Angelo De Clercq 0:02; 48. Eli Iserbyt 0:19; 52. Tijl Pauwels 0:25; 81. Michael Vanthourenhout 3:23. Opgave: Dieter Vanthourenhout, Arno Debeir
Halle-Ingooigem (UCI 1.1): 13. Kevin Pauwels; 14. Thomas Joseph; 28. Eli Iserbyt; 87. Dieter Vanthourenhout 0:24; 94. Michael Vanthourenhout; 112. Arno Debeir 4:32. Opgave: Angelo De Clercq

(Foto's Photopress.be en Christopher Jobb)