Met brede glimlach terug van Hoogerheide

Een podiumplaats bij de mannen, winst bij de beloften, en een gepast antwoord van Kevin Pauwels op zijn niet-selectie voor het WK: de slotmanche voor de Wereldbeker in Hoogerheide was een stevige opsteker.

Altijd hard blijven werken en focussen op wat komt: het motto van ploegleider Gianni Meersman in minder goeie tijden. En dat leverde in Hoogerheide resultaat op. Bij de mannen-elite mochten we eindelijk nog eens het podium van een topcross op: met dank aan Michael Vanthourenhout, die een pittig duel van Laurens Sweeck won voor de derde plek. Achter hun rug haalde Kevin Pauwels het in de prestigestrijd voor plaats vijf. Met de pedalen geantwoord op zijn niet-selectie voor het WK in Valkenburg, heet dat dan.

Michael heeft op de vooravond van het WK dus duidelijk zijn betere benen teruggevonden. "Nommay vorige week was ook al goed, na een zware trainingsweek. Ik wist dat het vandaag alleen maar kon verbeteren. Ik besefte dat ik in aanmerking kwam voor het podium. Het werd in de laatste ronden nog spannend met Laurens, maar ik voelde me iets beter. Plezant voor de ploeg, dat dit gebeurt. Ik denk dat we op het WK nog veel kunnen goedmaken. Ook ikzelf."

Zijn prima wedstrijd had Kevin deugd gedaan: "Dit is mijn beste wedstrijd van het jaar, denk ik. Ik wou echt goed zijn, en dat is me ook gelukt. Ik wou bewijzen dat ik recht had op een selectie. En dat heb ik vandaag ook getoond. Maar het is te laat, natuurlijk. Ik verwacht geen mirakel meer voor dat WK. Of ik nu wat boos ben op mezelf omdat deze prestatie een week te laat komt? Als ik geweten had wat zou gebeuren, dan had ik in Nommay misschien nog iets dieper kunnen gaan."

Het bleef niet bij een prima mannenwedstrijd: Eli Iserbyt won met brio bij de beloften. Van start tot aankomst reed onze Europese kampioen aan de leiding. Concurrent Tom Pidcock dwarsboomde zichzelf met een val in de start, en kon in de slotfase de voorsprong van Eli niet meer verkleinen.

Daarmee deed ook Eli flink wat vertrouwen op voor Valkenburg. "Ik kan met een gerust gevoel naar het WK. Een weekje stage in Spanje heeft me goed gedaan. Mentaal kon ik er terug wat opbouwen. En dat mijn fiets met vertraging toekwam, heeft geen invloed gehad op mijn trainingen. Ik heb daar nog even een fiets kunnen lenen. Vandaag kwam de bevestiging dat ik na twee mindere weken het goede gevoel terug te pakken heb. Ik zat meteen in het goeie ritme, zette van de eerste ronde druk, en had de laatste ronde nog altijd een beetje over."

Voor de eindstand van de Wereldbeker deden we vandaag dus nog een goede zaak. Michael sluit het klassement af als vierde, Kevin als zesde, en Eli als tweede bij de beloften.