Michael klimt naar podiumplek in Iowa City

We kunnen met een goed gevoel aan het Belgische veldritseizoen beginnen. In deel 2 van het Amerikaanse wereldbekertweeluik, in Iowa City, knokte Michael Vanthourenhout zich zaterdag naar de derde plaats. Een dag eerder won Laura Verdonschot in Tsjechië.

De modder is er vroeg bij dit jaar, want na enkele stevige regenbuien verdween bijna alle gras van de zware wereldbekeromloop van Iowa City. Omstandigheden zoals Michael Vanthourenhout ze graag ziet. En dat bleek: onze kopman kon na de eerste beslissende fase net niet komen aansluiten bij het kopduo Toon Aerts-Wout van Aert, focuste zich nadien op de strijd voor de derde plek en won die ook van Quinten Hermans.

Een stevige opsteker voor Michael, na twee tegenvallende wedstrijden in Geraardsbergen en Waterloo. "Zeven dagen zat ik een beetje met kopzorgen: je weet niet echt wat er scheelt. Ik heb deze week nog eens goed getraind, maar ook het hoofd wat leeg gemaakt. En dat werpt nu zijn vruchten af. Dat doet heel veel deugd. Dit is ook een parcours dat me veel beter op het lijf geschreven is. En dat blijkt uit het resultaat. In het begin werkten ik en Quinten samen om het gaatje op de achtervolgers wat groter te maken. Drie ronden van het einde voelde ik dat ik bergop iets beter was. De voorlaatste ronde heb ik dan alles op alles gezet voor die derde plaats."

Kevin Pauwels en Eli Iserbyt maakten het succes compleet met respectievelijk een zevende en een achtste plaats. Een sterke collectieve prestatie dus, die nog wat meer glans kreeg dankzij onze renners die op Europese bodem bleven: Laura Verdonschot won na Illnau ook de snelle wedstrijd van eerste categorie in het Tsjechische Unicov. In die manche voor de Toi Toi Cup eindigde Dieter Vanthourenhout bovendien als vierde nadat hij in de slotronde nog een gooi naar de overwinning had gedaan. Alicia Franck tot slot werd 33ste in Iowa City.