Plaats 3 en wit voor Eli na straffe Boucles de la Mayenne

De Boucles de la Mayenne mocht dan wel onze eerste profkoers van het jaar zijn, toch keerden we met een flinke buit terug van de Franse vierdaagse. Eli Iserbyt zorgde met een derde plaats in de eindstand en de witte trui voor de uitschieter.

Geen moment reden onze veldrijders in de Mayenne rond als pelotonvulling tussen de WorldTour-ploegen. In de proloog scoorde Eli Iserbyt meteen met een zesde plek, en kreeg hij de witte jongerentrui om de schouders. In de drie heuvelachtige ritten in lijn die volgden, hadden we met Thomas Joseph en Michael Vanthourenhout tweemaal een renner mee in de lange vlucht. Aan het eind van het verhaal was Eli er dankzij drie toptwintigplaatsen in geslaagd op te klimmen naar rang drie in het klassement én de witte trui definitief te veroveren. De volledige uitslagen vindt u onderaan.

Een ongeziene prestatie voor onze ploeg in een wedstrijd van het UCI-niveau 2.1, waar alle Franse profteams aan de start kwamen met ambitie. "Had je dit op voorhand aan mij verteld, dan had ik geantwoord dat dit gewoon niet kon. Hier reden renners mee die straks naar de Tour moeten, hé", vertelt ploegleider Gianni Meersman. "Chapeau aan al onze renners: ze hebben het perfect gedaan. De winter is nog ver, maar het is belangrijk om dit soort rondes uit te kunnen rijden, en dat met een goed gevoel."

Niet alleen Eli was goed, ook de anderen. "Omdat we wisten dat het kon regenen in de proloog, hebben we onze beste renners gespreid. Eli kon droog rijden, bij Michael, Kevin en Dieter was het helaas 'volle bak' aan het regenen. In de zware koninginnenrit (etappe 2, red.) hebben Angelo, Thomas en Dieter de drie kopmannen goed afgezet aan de heuvels. En Eli, Michael en Kevin zijn dan in het eerste pelotonnetje kunnen blijven. Ik denk niet dat we ons een betere voorbereiding hadden kunnen wensen op de eendagskoersen die nu komen."

De eerstvolgende van die eendagswedstrijden is de erg pittige Dwars door de Vlaamse Ardennen (UCI 1.2) van zaterdag, waar hetzelfde zestal van de Mayenne aan de start komt. Nadien volgen nog drie eendagskoersen van het niveau 1.1 in de aanloop naar het Belgisch kampioenschap voor profrenners in Binche.

Ook onze vrouwenkern zit uiteraard niet stil: Laura Verdonschot verdedigde na enkele regionale wedstrijden zondag de Belgische kleuren in Dwars door de Westhoek. De helft van de deelneemsters gaf op in die zware UCI-wedstrijd in het West-Vlaamse Heuvelland, maar Laura reed netjes uit in een tweede peloton. Alicia Franck heeft net een tweede trainingsstage, deze maal op Franse bodem, achter de rug.

Uitslagen Boucles de la Mayenne:

Proloog: 6. Eli Iserbyt op 15"; 60. Kevin Pauwels 34"; 69. Michael Vanthourenhout 37"; 87. Dieter Vanthourenhout 42"; 88. Angelo De Clercq 43"; 112. Thomas Joseph 1'02"
Rit 1: 14. Eli Iserbyt; 25. Michael Vanthourenhout; 64. Dieter Vanthourenhout 26"; 94. Kevin Pauwels 3'30"; 107. Angelo De Clercq 7'09"; 108. Thomas Joseph 8'01"
Rit 2: 20. Eli Iserbyt op 3"; 25. Kevin Pauwels; 30. Michael Vanthourenhout; 70. Thomas Joseph 2'15"; 72. Dieter Vanthourenhout; 106. Angelo De Clercq 14'15"
Rit 3: 14. Eli Iserbyt; 38. Michael Vanthourenhout op 25"; 42. Kevin Pauwels 38"; 45. Thomas Joseph 52"; 74. Dieter Vanthourenhout 1'55". Opgave: Angelo De Clercq
Eindstand: 3. Eli Iserbyt op 19"; 25. Michael Vanthourenhout 1'01"; 54. Kevin Pauwels 4'46"; 62. Dieter Vanthourenhout 5'19"; 81. Thomas Joseph 12'11"