Podiumdag in Pont-Château: Denise op 2, Michael op 3

Top drie in beide elitecategorieën: we konden niet ontevreden terugkeren van de voorlaatste manche voor de Wereldbeker in het Franse Pont-Château. Denise stond op het podium te blinken met plaats 2, Michael met drie.

Veel hoogteverschil maar toch razend snel, en door de strijd voor de Wereldbeker en de afwezigheid van Mathieu van der Poel ook erg tactisch: dat was de cross in Pont-Château in een notendop. Michael Vanthourenhout probeerde daar enkele keren handig gebruik van te maken door een aanval op te zeten, maar hij geraakte niet uit de greep van kemphanen Wout van Aert en Toon Aerts, die uiteindelijk plaatsen 1 en 2 wisten te bezetten. Michael hield aan zijn inspanningen wel een verdiende derde plaats over.

Michael kon in de slotronde voor nog wat spanning zorgen: "Ik zag dat het wat viel stil en dacht: het is het moment om over de balken te springen en iets te forceren. Maar in de klim richting aankomst zat er niets meer op. Het was op. Het was een lastige wedstrijd en ik had een paar keer iets geprobeerd, maar Wout liet niemand wegrijden voor het klassement. Ik voelde wel dat ik bij de betere was samen met Toon en Wout. Ik besloot dan alles op die laatste ronde te zetten. Met de derde plaats ben ik wel tevreden."

Pech was er voor Kevin Pauwels: een lekke band sloeg hem heel ver terug. Toch kon hij na een fraaie comeback nog terugkeren tot plek acht. Dieter Vanthourenhout finishte als 27ste. Bij de vrouwen was het Denise Betsema die ons op de kaart zette. Denise zat meteen attent voorin, schoof vlot mee met haar landgenotes Maud Kaptheijns en Marianne Vos, maar moest die laatste aan het slot van de wedstrijd laten gaan. Laura Verdonschot werd na een moeilijke wedstrijd achttiende.

"Ik neem genoegen met de tweede plaats, al was de overwinning 'hartstikke' mooi geweest en zat die er ook wel heel even in", analyseerde Denise haar wedstrijd. "Toen ik Maud zag lossen, maakte ik misschien niet de slimste keuze om twee ronden op kop te gaan rijden en ervoor te zorgen dat de andere dames niet terug kwamen: daar heb ik misschien wat krachten verdaan om de overwinning te kunnen pakken. Ik voel dat de vorm terug is van weggeweest. Na de kerstperiode ben ik een beetje weggezakt, maar in Otegem had ik echt al weer een beetje power. Ik heb hele goeie trainingsweken achter de rug, en er komen er nog twee hele goeie aan."

Ook in de beloftewedstrijd hadden we uitzicht op een podiumplek of meer, maar pech gooide roet in het eten: Eli Iserbyt reed twee keer lek. Een eerste maal toen hij de koers aan het openbreken was samen met de latere winnaar Tom Pidcock, de tweede lekke tube doorbrak zijn remonte. Dat hij ondanks alles toch nog vijfde werd, maakt duidelijk dat Eli over een koppel sterke benen beschikte. Anton Ferdinande werd vijftiende, Ryan Kamp na een harde crash zeventiende.

Op hetzelfde moment werd Arno Debeir vijfde in de UCI-cross in het Luxemburgse Leudelange. Maxim Dewulf verdween er uit de wedstrijd door materiaalpech.